top of page

🗓 maj 3, 2021

🔎 Facebooks oberoende tillsynsnämnd är i linje med IT-jättens beslut att blockera Donald Trumps konton på Facebook och Instagram. Fastän nämnden upprätthåller Facebooks beslut anser de att tidsramen för avstängningen inte är lämplig. Granskningsnämnden – vars utredning finns att ta del av på deras hemsida, Oversight Board – insisterar på att Facebook borde undersöka denna fråga ytterligare för att ”fastställa och motivera ett proportionellt svar som överensstämmer med de regler som tillämpas på andra användare”.

💥 Bakgrunden till utredningen sträcker sig tillbaka till 6:e januari 2021 när en våldsam folkmassa av Trump-anhängare stormade kongressen i huvudstaden Washington D.C. i USA. Eftersom det skedde i samband med räkningen av valrösterna för presidentvalet 2020 menade många bedömare att demokratin stod på spel. Under händelseförloppet, där fem personer avled och många fler skadades, publicerade den dåvarande presidenten två inlägg som Facebook sen skulle komma att grunda sin avstängning på.

🚨 Den gemensamma nämnaren i inläggen var Trumps beslutsamhet att övertyga sina röstare om att valet hade stulits från dem – ett falskt påstående som Facebook menar gick emot deras användarvillkor. Avstängningen på Facebook är inte den enda plattformen som inte välkomnar den tidigare presidentens närvaro. Redan i januari tog Twitter ett beslut att permanent avstänga Trumps konto. Användningen av YouTube förbjuds likaså – däremot har VD:n för videoplattformen sagt att de planerar att upphäva frysningen när risken för våld har minskat.

Facebook ger tummen ner till Donald Trump
bottom of page