top of page

🗓 mars 25, 2021

🌐 Mellan oktober och december 2020 – perioden innan, under och efter det amerikanska presidentvalet – raderade Facebook mer än 1,3 miljarder fejkkonton. Den dagliga blockeringen av miljontals konton, av vilka en stor del tas bort innan de ens godkänns, motiveras av en allt bredare spridning av desinformation. ”Vi tar i med hårdhandskarna mot den här typen av aktivitet […]” skriver Facebooks integritetsansvarige, Guy Rosen, på företagets bloggsida.

 

🕵🏼‍♂️ I inlägget tillkännager Rosen ett system som de har utvecklat för att upptäcka det de kallar för beteendemetoder, som avser att generera clickbait. Facebook är även noggranna med att undersöka och motverka utländska samt inhemska inflytanden som är beroende av fejkonton. Bolaget har också tagit bort mer än 12 miljoner innehållsdelar om både COVID-19 och vacciner som globala hälsoexperter flaggat som felaktiga.

 

🗣 Kritik har på senare tid riktats mot de amerikanska mediejättarna för att inte göra tillräckligt för att stoppa spridningen av desinformation. I skrivande stund utfrågas respektive VD för Facebook, Twitter samt Google av USA:s kongress om hur de går tillväga för att motarbeta spridningen.

Facebook vi har raderat 1,3 miljarder konton
bottom of page