top of page

🗓 mars 7, 2021

💭 Nätmäklaren Robinhood planerar att ansöka om en börsnotering så tidigt som mars, enligt källor till nyhetsbyrån Bloomberg. För sin marknadsplats har Robinhood valt Nasdaq, som till normen hör till teknik- och tillväxtorienterade företag än andra handelsplattformar.

 

👥 Robinhood, som vuxit i populäritet bland unga investerare ända sen de grundades 2013, har gett sig ut på att ”demokratisera” investering. Till skillnad från många traditionella börsmäklare tar Robinhood inte betalt för köp och sälj av aktier – så kallade courtageavgifter. Den USA-baserade nätmäklaren har däremot mött kritik från olika håll.

 

⚠️ Kritiker menar att fastän unga investerare erbjuds en väg till börsmarknaden kan appens ”one-click” köp av olika värdepapper ge upphov till ett beroende. Många betonar även likheten till betting-appar, där man tilldelas pengar att investera om man själv sätter in en summa. Kritik riktas även till appens färgrika design och livliga animationer, som många menar är till för att inge investeraren en upplevelse av ”instant gratification”. Robinhoods senaste kontrovers var när de beslutade att begränsa köp av aktier som på olika internetforum lett till rusningar. Företagets VD blev i mitten av februari kallad till en kongressförhör av USA:s representanthus.

Robinhood kan komma att börsnoteras i mars
bottom of page