top of page

🗓 februari 24, 2022

Tidig torsdagsmorgon godkände Rysslands president Vladimir Putin en militär insats i Ukraina. Enligt ukrainska uppgifter befaras minst 40 soldater ha dödats. Bloomberg rapporterar att invasionen stärks med hjälp av marktrupper, flyg- och helikopterattacker.

 

I samband med det ryska angreppet rasade Moskvabörsens MOEX-index med ca 45 procent. Fastän oron inte är lika påtaglig här i Sverige har börsindexet OMXS30 – som omfattar de 30 mest omsatta aktiebolag – dragits ner med ca 4 procent. Tokyo- och Frankfurtbörsen ligger nere med 2 respektive 4 procent. Amerikanska NASDAQ och NYSE, två börser som öppnades för en och en halv timme sedan, inledde dagen under nollan med 3 procent.

 

Oron i Wall Street har spridit sig till i en rad sektorer. Elbilsmarknaden, med Tesla och Nio som ett av de främsta offren, har fallit mellan 6-12 procent. Detsamma gäller flertal kryptovalutor, med ett ras på närmare 9 procent för Bitcoin. Vänder vi oss bort från tillväxtaktier till värdeaktier ser vi liknande nedgångar inom hotellbranschen. Att man inte vill investera i en turism-baserad verksamhet mitt under en konflikt, som kan urartas till ett omfattande krig med flera nationer inblandande, torde inte vara förvånande. I skrivande stund ligger Booking Holdings nere med 12 procent, Tripadvisor -7 procent, samt Airbnb -4 procent.

bottom of page