top of page
Spotify logo
Spotify
Spotify most profitable artists

🎼 Artister från hiphop- och R&B-genren toppar Spotifys lista med 33 av de 100 mest inkomstbringande artisterna. Enligt studien från Top Dollars hamnar pop på andra plats med 29 artister, medan tredje plats går till reggaeton med 20 artister. De topp 10 listade artisterna har tillsammans tjänat 337 miljoner dollar, ca 2,8 miljarder kronor.

💵 Ända sen streamingjättens start har Drake kammat hem 52,5 miljoner dollar – motsvarande 444 miljoner kronor. I fråga om vilken låt som spelats mest på Spotify finns ”Shape of You” av Ed Sheeran. Låten har streamats över 2,68 miljarder gånger, vilket har gett honom 6,5 miljoner dollar i intäkter.

🙇🏽‍♂️ I sin analys har Top Dollars utgått från att varje stream ger 0.0049 dollar. De citerar samtidigt en källa där det framgår att artister på Spotify behåller 50% av streaming-intäkterna. Utifrån den metodiken har de lyckats kalkylera den totala inkomsten för respektive artist i listan. 

📈 Nedanstående grafer berör Spotifys fjärde kvartalsrapport för 2020. Antalet premium-prenumeranter såg en ökning på 24% från föregående räkenskapsår. Spotify skriver i sin rapport att både Duo- och Family-prenumerationen var värdefulla bidragsgivare till ökningen, men även att en stor del av de nya prenumeranterna kom från användare som valde att betala efter sin kostnadsfria provperiod. Gratisanvändare ökade med 30% jämfört med året innan.

🧮 Intäkterna i den sista grafen ska utläsas genom att placera sex nollor efter de inskrivna siffrorna.

Spotify revenue by service
Spotify revenue free premium

KÄLLOR:

HTTPS://WWW.ACCREDITEDDEBTRELIEF.COM/

BLOG/WHICH-ARTISTS-HAVE-EARNED-THE-MOST-FROM-SPOTIFY/

HTTPS://S22.Q4CDN.COM/540910603/FILES/DOC_FINANCIALS/

2020/Q4/4E770A8C-EE99-49A8-9F9E-DCC191807B56.PDF

Netflix subscribers by country
Netflix most watched shows
Netflix
Netflix logo

🎉 I Netflix senaste kvartalsrapport är de tydliga med att de inte längre behöver extern finansiering. Ända sen 1997 har de nämligen förlitat sig på kapitalinvesterare, banklån och andra medel för att bedriva sin verksamhet. Först nu, 23 år senare, kan de stå på egna ben. De skriver: ”We no longer have a need to raise financing for our day-to-day operations.”

😰 Med åren har antalet prenumeranter på Netflix vuxit – inte minst på grund av tittandet som Corona-karantänen medfört. Fastän de alltid haft den största marknadsandelen i streaming har konkurrensen börjat hårdna alltmer. I och med att biografkedjor runt om i världen stängt ner på grund pandemins restriktioner har filmstudior numera lanserat sin egen streamingtjänst.

🍿 Hur framtiden för streaming ser ut, men även vilket öde biografen möter, återstår att se. Oavsett vilken tjänst det blir som dominerar kvarstår faktumet: streaming har inte några planer på att låta sig fortsättas kuvas av den vita duken.

📈 Siffrorna i diagrammen är i miljoner.

Netflix subscribers by year

KÄLLOR:

HTTPS://WWW.CNBC.COM/2021/01/06/

NETFLIX-MOST-WATCHED-ORIGINAL-SERIES-LAUNCHES.HTML

HTTPS://WWW.STATISTA.COM/CHART/3153/NETFLIX-SUBSCRIBERS/

HTTPS://S22.Q4CDN.COM/959853165/FILES/DOC_FINANCIALS/2020/

Q4/FINAL-Q420-SHAREHOLDER-LETTER.PDF

Amazon logo
Amazon
Amazon revenue by quarter

INTÄKTER

2017-2020

🌐  E-handelsjätten Amazon.com omsatte för första gången intäkter över 100 miljarder dollar under ett enskilt kvartal. Till skillnad från andra företag som drabbats hårt av pandemin har Amazon gynnats av både de nationella och internationella restriktionerna – vilket reflekteras i den andra grafen där bolaget jämförs med det ledande indexet S&P 500. I takt med att köpare begränsats från att besöka fysiska butiker har de istället fått vända sig till e-handelsbutiker för sina shoppingrundor.

 

🛍  En snabb överblick över den första grafen gör det tydligt att se under vilken period företaget omsätter mest. Shoppingdagar som Black Friday och Cyber Monday utgör tillsammans med julhandeln Amazons starkaste kvartal. Fjärde kvartalets omsatta intäkter kommer dessutom från Amazons årliga två-dagars shoppingevent, Prime Day.

 

📄  I samband med att den fjärde kvartalsrapporten* för 2020 släpptes tillkännagav Jeff Bezos att han avgår som e-jättens VD – en post han hållit ända sen han grundade bolaget juli 1997. Andy Jassy, som i nuläget är VD för Amazons molnbolag, kommer att ersätta Bezos under årets tredje kvartal.

 

🔎  *Varje aktiebolag som är börsnoterat måste enligt lag redovisa hur verksamheten presterat under året. I ett bolags kvartalsrapport redovisas bland annat resultaträkningen för en bestämd tidsperiod. I räkningen nämns bolagets intäkter, kostnader m.m., som i sin tur pekar på huruvida företaget gått i vinst eller förlust. Det fjärde kvartalet avser oktober till och med december.

Amazon chart S&P 500
Jeff Bezos CEO
Jeff Bezos

KÄLLOR:

HTTPS://WWW.WSJ.COM/ARTICLES/AMAZON-AMZN-4Q-EARNINGS-REPORT-2020-11612221803

HTTPS://WWW.ABOUTAMAZON.COM/NEWS/COMPANY-NEWS/EMAIL-FROM-JEFF-BEZOS-TO-EMPLOYEES

HTTPS://IR.ABOUTAMAZON.COM/QUARTERLY-RESULTS/DEFAULT.ASPX

Apple
Apple sales

💸 Att Apple avsätter Samsung som världens största smartphone-tillverkare är inte föga förvånande. Trots pandemi-relaterade produktions-begränsningar i Kina har försäljningarna från oktober-december 2020 lett till företagets första kvartal med intäkter högre än 100 miljarder dollar.      

 

📱 Kvartalsrapporten visar även att försäljningen från iPhone-modellerna genererade totalt 65,6 miljarder dollar.

 Apple sales by country
Apple sales

KÄLLOR:

HTTPS://WWW.APPLE.COM/NEWSROOM/

2021/01/APPLE-REPORTS-FIRST-QUARTER-RESULTS/

HTTPS://WWW.CNBC.COM/2021/01/27/APPLE-AAPL-EARNINGS-Q1-2021.HTML?

HTTPS://WWW.APPLE.COM/NEWSROOM/PDFS/FY21%20Q1%20

CONSOLIDATED%20FINANCIAL%20STATEMENTS.PDF

bottom of page